Tor – The Onion Router

Tor is gratis software om anonieme communicatie mogelijk te maken. De naam is afgeleid van een acroniem voor de oorspronkelijke software projectnaam "The Onion Router". Tor stuurt internetverkeer via een gratis, wereldwijd, vrijwillig overlaynetwerk dat bestaat uit meer dan zevenduizend relais om de locatie en het gebruik van een gebruiker te verbergen van iedereen die netwerkwaarneming of verkeersanalyse verricht. Het gebruik van Tor maakt het moeilijker voor internetactiviteit om terug te vinden naar de gebruiker: dit omvat "bezoeken aan websites, online berichten, directe berichten en andere communicatieformulieren". Tor's gebruik is bedoeld om de persoonlijke levenssfeer van gebruikers te beschermen, evenals hun vrijheid en vermogen om vertrouwelijke communicatie te verrichten door hun internetactiviteiten te houden.

Wat is Tor?

Afbeelding: Bits of Freedom

Tor voorkomt niet dat een online dienst bepaalt of u toegang heeft via het Tor netwerk. Tor beschermt de privacy van een gebruiker, maar verbergt niet het feit dat Tor gebruikt wordt. Sommige websites beperken wat toegestaan ​​is bij het gebruik van Tor, zoals het maken van een account.

Het ontstaan van Tor

Het kernprincipe van Tor, "ui routing", werd in het midden van de jaren negentig ontwikkeld door medewerkers van de Verenigde Staten Naval Research Laboratory, wiskundige Paul Syverson en computerwetenschappers Michael G. Reed en David Goldschlag, om de Amerikaanse intelligentiecommunicatie online te beschermen. Ui-routing werd verder ontwikkeld door DARPA in 1997.

De alfa-versie van Tor, ontwikkeld door Syverson en computerwetenschappers Roger Dingledine en Nick Mathewson en vervolgens het The Onion Routing project, of het TOR-project, werd op 20 september 2002 gelanceerd. De eerste publieke release kwam een ​​jaar later voor. Op 13 augustus 2004 presenteerde Syverson, Dingledine en Mathewson "Tor: The Second Generation Onion Router" op het 13e USENIX Security Symposium. In 2004 heeft het Naval Research Laboratory de code voor Tor vrijgegeven onder een gratis licentie, en de Electronic Frontier Foundation (EFF) begon de financiering van Dingledine en Mathewson om zijn ontwikkeling voort te zetten.

In december 2006 stichtte Dingledine, Mathewson en vijf andere The Tor Project, een non-profitorganisatie in Massachusetts, dat verantwoordelijk is voor het behoud van Tor. De EFF trad in zijn eerste jaren als fiscale sponsor van The Tor Project in dienst, en vroege financiële ondersteuners van The Tor Project waren onder meer het Amerikaanse International Broadcasting Bureau, Internews, Human Rights Watch, de Universiteit van Cambridge, Google en de Nederlandse Stichting NLnet.

Waarom zou ik Tor gebruiken?

Het gebruik van Tor beschermt u tegen "verkeersanalyse". Verkeersanalyse kan worden gebruikt om te bepalen wie met wie over een openbaar netwerk praat. Door de bron en de bestemming van uw internetverkeer te kennen, kunnen anderen uw gedrag en belangen bijhouden. Dit kan uw portemonnee beïnvloeden als bijvoorbeeld een e-commerce site gebruik maakt van prijsdiscriminatie op basis van uw land of instelling van herkomst. Een goed voorbeeld hiervan zijn (vlieg)ticket-websites. Het kan zelfs je werk en fysieke veiligheid bedreigen door te onthullen wie en waar je bent. Als u bijvoorbeeld naar het buitenland reist en u op de computers van uw werkgever verbindt om mail te controleren of te verzenden, kunt u per ongeluk uw nationale oorsprong en professionele affiliatie onthullen aan iedereen die het netwerk observeren, ook al is de verbinding versleuteld.

Ook kan het zijn dat dat Tor je kan helpen met het uitvoeren van je werk wanneer je bijvoorbeeld een journalist bent in een land waar het internet niet vrij toegankelijk is. Zo kan gevoelige informatie gedeeld worden zonder dat de ontvanger hoeft te weten wie de verzender is.

Downloaden en gebruiken

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van het Tor netwerk. Zo kan je al het internet verkeer van je apparaat via het netwerk laten lopen, of het netwerk gebruiken door middel van een speciale browser. Daarnaast zijn er ook speciale versies beschikbaar voor mobiele apparaten.

Computer

De Tor Browser is de officiële versie van het The Onion Router project. De Tor Browser is gebaseerd op een versie van FireFox waar van de verbinding via een Tor background service wordt geforceerd. Ook zijn er een aantal addons binnen de Tor Browser geïnstalleerd welke er voor zorgen dat meer veilheidsmaatregelen worden getroffen.

Tor Browser
Tor Browser: http://www.torproject.org

Android

Voor Android zijn er twee app beschikbaar; Orbot en Orfox Browser. Orfox Browser is een browser (ook gebaseerd op FireFox) met Tor verbinding in een. Deze zorgt er voor dat alles wat je binnen deze mobiele browser doet via het Tor netwerk verloopt. Orbot gaat echter een stukje verder, deze app kan er voor zorgen dat alle verbinding van de telefoon via het Tor netwerk verlopen. In een aantal gevallen is hier echter wel root-toegang voor nodig op de telefoon.

Tor voor Android
Orbot: http://play.google.com/...
Orfox Browser: http://play.google.com/...

iOS / iPhone / iPad

Voor iOS is de Onion Browser beschikbaar. Met deze browser wordt er verbinding gemaakt met het Tor netwerk, waar na alles wat er binnen deze browser gebeurd via het Tor netwerk verloopt.

Tor voor iOS / iPhone / iPad
Onion Browser: http://itunes.apple.com/...