Wat is een Proxy?

Een proxy server is een computersysteem of een applicatie die fungeert als een tussenpersoon voor verzoeken van of naar een internetgebruiker en een service zoals een webserver (website). Een client verbindt zich met de proxyserver, waarbij een bepaalde service wordt gevraagd, zoals een bestand, verbinding, webpagina of andere bron die beschikbaar is op een andere server. Vandaag de dag zijn de meeste proxy's webproxies, waardoor de toegang tot de inhoud op het World Wide Web wordt vergemakkelijkt, wat anonimiteit biedt en kan worden gebruikt om IP-adresblokkeringen omzeilen.

Hoe werkt een Proxy server?

Kan ik via een Proxy om blokkades heen?

Ja, in veel gevallen kan je door middel van een proxy server om blokkades heen. Een voorwaarde hier voor is echter wel dat de proxy server zelf wél verbinding kan leggen met de eindbestemming en dat de proxyserver bereikbaar is voor de gebruiker zelf.

Kan ik ook op The Pirate Bay komen?

Via een proxy of mirror in een land waar The Pirate Bay niet geblokkeerd is kan deze toch bereikt worden. Bekijk voor een overzicht van alle beschikbare mirrors deze pagina.

Wat is het verschil tussen een Proxy en een Mirror?

Een mirror is een proxy, maar dan specifiek voor een enkele website of domeinnaam. Een proxy kan vaak het hele wereld wijde web bezoeken en soms zelfs andere protocollen naast het HTTP(S) protocol.

Heb ik ook een Proxy server nodig om te downloaden?

Nee, dit is niet nodig omdat de verbindingen van de torrent direct met de gebruikers wordt gelegd. Daar naast zijn de zogeheten "tracker servers" van torrents vaak niet geblokkeerd. Echter kan het wel een verstandig idee zijn om bepaalde bestanden via een proxy of VPN te downloaden om je identiteit en locatie te verhullen.